SEO Nedir?
SEO İngilizce Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmiş bir kısaltma olup Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelmektedir. SEO, bir web sitesinin arama motorlarında belirli anahtar kelimelerdeki sıralamasını üst sıralara çıkarmak, bu anahtar kelimeleri arayan kitlenin, web sitesine yönlendirilmesi için yapılması gereken tüm çalışmanın adına denir.
SEO esas olarak Arama Motoru Optimizasyonunu ifade ederken, genelde Google arama motoru için yapılan optimizasyon çalışmasını ifade eder. Özellikle Türkiye'de arama motoru kullanan kişi sayısının %98 oranında Google kullanması, SEO çalışmasında Google'ı ilk sıraya koyar.
SEO Ne işe Yarar?
SEO(Search Engine Optimization) çalışması, hedef kitlenizi web sitenizle buluşturmaya, akabinde sitenize gelen hedef kitleden ziyaretçilere tanıtım,doğrudan satış yada yönlendirme yaparak satışlarınızı arttırmaya yardımcı olur.
SEO'nun tam olarak ne işe yaradığını anlayabilmek için öncelikle internet pazarının ne demek olduğunu, internet pazarındaki hedef kitlenin büyüklüğünü ve bu kitleye ulaşmanın aslında ne kadar kolay ve önemli olduğunu anlamış olmak gerekir. Internetle birlikte artık bulunduğunuz semt, ilçe, şehir, bölge, yurtiçi - yurtdışı ve hatta uçakta, gemide, trende seyahat etmekte olan yolculara dahi anında erişebilmektesiniz. Ticarette "Her malın bir alıcısı vardır" sözü, artık "Her malın alıcısı internette" durumuna gelmiş durumda. Hal böyleyken, yaptığınız iş ne olursa olsun internette sizi bekleyen müşterilerinizin olduğunu bilmeniz gerekir. Ancak müşterilerinize ulaşmanın yolu sadece web site tasarımı yapıp beklemek olmamalıdır. İşte SEOya olan ihtiyaç burada devreye girer. Müşterilerinizin Googleda hangi anahtar kelimelerle sizin gibi firmaları, yada ürün ve hizmetleri aradığını öngörüp, sonrasında yapılan SEO çalışmasıyla bu anahtar kelime aramalarında firmanıza ait web sitenizin ilk sayfada çıkması sağlanıyor, bu müşteriler sizin web sitenize ulaşıyor. Bu da şu anlama geliyor:
"Müşteri ayağınıza geldi". Artık gelen müşteriye vereceğiniz bilgi, hizmet kalitesi ve güven duygusuyla ona satış yapabilirsiniz.
Örnek vermek gerekirse: Ankara'da bir yemek firmanız olduğunu düşünün. Verdiğiniz başlıca hizmetlerin düğün yemeği, sünnet yemeği ve kokteyl hizmeti; Hedef kitlenizin Ankarada bu hizmetleri almak isteyen insanların olduğunu düşünelim. Sırayla müşterilerinizin geçtiği yolları gözlemleyelim:
1- Müşteriniz Google'da şöyle aramala yaparlar:
Ankarada düğün yemeği veren firmalar, ankara sünnet yemeği, ankaraki yemek firmaları
2- Google'ın arama sonuçlarında şöyle bir sonuç çıkar:
153.000 Sonuç:
a) A Yemek Firması
b) B Yemek Firması
...
...
...
h) H Yemek firması
3-) Bu yemek firmalarının bazılarının sitelerine girerek bilgi alır, sonra da telefon yada e-maille bu şirketlere ulaşır.
4-) Müşteri bulduğu yemek şirketlerinden seçim yaparak firma arayışını bitirir.
Peki sizin firmanız bu sonuçlarda nerede?